Сърбия и Косово започват нови преговори в Брюксел с посредничеството на

...
Сърбия и Косово започват нови преговори в Брюксел с посредничеството на
Коментари Харесай

Сърбия и Косово започват нови преговори в Брюксел

Сърбия и Косово стартират нови преговори в Брюксел с посредничеството на специфичния делегат Мирослав Лайчак, оповестява " Данас ". 

Белград ще упорства за осъществяването на постигнатите досега съглашения и на първо място това се отнася до основаването на Общност на сръбските общини, самобитна сръбска автономност в Косово. Освен това измежду тематиките ще са изчезналите лица, енергетиката, независимост на придвижване. 

Предишните срещи не реализираха сериозен прогрес. Това е първата среща от юли, когато преговаряха президентът на Сърбия Александър Вучич и министър председателят на Косово Албин Куртин, само че единственият резултат беше разговорът да продължи на техническо равнище.Мирослав Лайчак съобщи по-рано, че не е реализирано съглашение и че е контрактувано единствено продължение на разговора. 

Европейски Съюз и Съединени американски щати упражниха напън върху двете страни да възобновят разговора след смяната на управлението в Косово, написа Агенция Франс Прес.

Диалогът, воден от 10 години под егидата на Европейски Съюз, буксува. Преговорите целят нормализиране на връзките след спора, лишил живота на 13 хиляди души. Белград отхвърля да признае независимостта на някогашната си провинция. Косово разгласи независимостта си през 2008 година, близо 10 години след войната, която завърши, откакто бомбардировките на НАТО принудиха сръбските сили да се изтеглят.

Независимостта на Косово е приета от над 100 страни, основно западни, само че не и от Русия и Китай. 

 
Източник: banker.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР